måndag 12 oktober 2015

Ett hett anktips för finsmakaren.

Ett av de stora problemen, när man börjar bli lite mer medveten om hur kommersiell köttproduktion går till och insikten om att den helst bör undvikas börjar gro, är hur i hela friden man ska få tag i kött som är "snällt" producerat och där slakten gått till på ett värdigt sätt och där man kan vara lugn i vetskapen att djuren inte drivits för hårt eller bott trångt och mörkt inomhus hela sina liv eller andra tråkigheter ägt rum.

Dock finns det som tur är folk som lägger ner en hel del tid och möda på att framställa just sådana produkter som kan köpas och ätas med gott samvete och jag tänkte tipsa om precis en sådan småskalig producent som dessutom är himla trevligt folk, nämligen Smeds Gård!

Följ Smeds Gård på nya instagramkontot @ehsmedsgård!

Eva och Henrik Smeds har en liten gård i Södra Munkarp, strax utanför Höör, inte många minuters bilväg från E22:an. Där finns kaniner, höns, ankor, gäss och linderödsgrisar som alla används för att framställa smarriga produkter som kan ätas själv eller ges bort i present (förra julen gav vi julklappskorgar bestående av chutneys, senaper, marmelader och annat gott som Eva hade meckat ihop. De var väldigt uppskattade!). Smeds Gård ligger vackert inbäddad i de mellanskånska åkrarna och när du kliver ur bilen möts du av ett gäng frigående höns som sprintar som Usama Bolt för att kolla om du kanske har haft den goda smaken att ta med nåt gott till dem. Grisarna går i hagar på ena sidan av ladan, med söta små grisahyddor i hobbitstil som verkligen bör kollas in när du ändå är där. Åker du dit relativt snart får du kanske rentav gosa med kultingar! På andra sidan ladan finns ankornas hagar, och inuti längan, där det alltid är rent och fräscht och inte fullt av tomma fodersäckar och halvätna möss överallt som i vår lada, bor kaninerna i rymliga, praktiska burar och hägn. Några av Smeds kaniner härstammar faktiskt från oss, min Lilla Hjärtat är mamma och mormor till dem. Så nu kan ni säga att ni känner en kändis.

I år har Smedsarna för första gången fött upp ankor och fått dem legoslaktade på ett godkänt, statskontrollerat fjäderfäslakteri. Ankorna har verkligen levt ett riktigt höjdarliv med daglig utevistelse, stora badbaljor att plaska runt i och slabba ner sig själva och allt annat och har fått käka sig tjocka och glada på främst spannmål, kompletterat med pellets och vadhelst gott de hittat utomhus. Svenskproducerad utomhusanka som slaktats på ett schysst sätt - priset borde vara skyhögt men det är det inte, inte ens om du handlar på ICA Tuna i Lund där de återförsäljs! Köper du direkt från gården kommer du dessutom ännu lite billigare undan - prislista ser du längst ner i inlägget.

Ankorna i kyldisken på ICA Tuna.
Ankorna i kylrummet hemma på Smeds Gård.
Är du inte ute efter hel anka? Fear not! Med just dig i åtanke (tydligen) har Smeds även lämnat in kött för rökning hos Skinkeriet, så det kommer även att finnas rökt ankbröst, paté och rilette inom kort! Blev du sugen nu? Maila då ehsmeds@gmail.com eller slå en signal på 0701-490917. Men kör inte dit utan att ha avtalat tid, Eva och Henke har "riktiga" jobb också, och ett socialt liv och sånt där, så risken är att du får stå där med skägget i brevlådan och ingen hemma om du bara chansar.
Nu låter det kanske som om jag får betalt av Smeds Gård för att hylla dem på internätet - så är dock inte fallet. Eva och Henrik är goda vänner till oss och jag är rent ut sagt skitstolt över dem och kan rekommendera dem helhjärtat för jag vet att deras djurhållning är exemplarisk. Men skulle det nu vara så att Eva vill bjuda mig på ankpaté och ett glas rödvin som tack för inlägget så kommer jag ju inte att tacka nej, det vore bara oartigt...







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar